Atenție la deficitul de vitamina D

Categorisit în:

Vitamina D are un efect antiviral și în reglarea sistemului imunitar, pe lângă proprietățile antioxidante și antiinflamatorii pe care aceasta le deține.  Valorile crescute de vitamina D pot influența prin aceste proprietăți în mod pozitiv durata de spitalizare, pentru pacienții Covid 19, reducând-o semnificativ.

Nivelul optim al vitaminei D în organism reduce riscul de coagulare, îmbunătățind oxigenarea și reducând astfel severitatea bolii Covid 19. Toate de mai sus sunt concluziile unui studiu efectuat pe un număr de 2600 pacienți*. Rezultatele acestuia mai concluzionează că este posibil ca un nivel crescut al vitaminei D să reducă afectarea pulmonară, conform determinărilor imagistice ulterioare.

 

Semne ale deficitului de vitamina D:

Oboseală
Tulburări de dispoziție
Depresie
Dureri musculare și crampe

 

Alte afecțiuni care sunt influențate de nivelul vitaminei D:

Boală cardiacă și hipertensiunea arterială
Diabet
Infecții și tulburări ale sistemului imun
Osteoporoză
Psoriasis
Unele tipuri de cancer: de prostată, mamar, de colon
Scleroza multiplă

 

De unde luăm vitamina D?

Aceasta este produsă în mod natural de către organism în urma expunerii pielii la soare, iar cantități mici sunt asimilate din alimentație: peste, ouă și produse lactate.
În mod natural nivelul vițaminei D este redus la ieșirea din anotimpul rece. Medicul specialist îți poate recomanda suplimente de vițamina D, în funcție de deficitul avut și de alți parametrii medicali personali.

 

Află dacă te confrunți cu un deficit de vitamina D, în cadrul Clinica Domnița Chiajna poți efectua oricând analiza medicală pentru determinarea vitaminei D.
Pentru programări sau informații suplimentare, apelați: 031 9777, 0770.332.253 sau email la adresa programari@clinicadomnitachiajna.ro.

 

(sursa: *Demir M, Demir F, Aygun H., Vitamin D deficiency is associated with COVID‐19 positivity and severity of the disease, Journal of Medical Virology 2021, pp. 1–8, https://doi.org/10.1002/jmv.26832)