Monitorizarea medicală a sarcinii

Categorisit în:

Miracolul vieții se înfăptuiește după aproximativ 40 săptămâni de sarcină, perioadă în care femeia trece de la momentul fertilizării ovulului până la cel al nașterii, iar embrionul se transformă în făt în uterul mamei. Importanța monitorizării medicale a sarcinii este dată de cifrele reci ale statisticii care afirmă că peste 20% dintre sarcini pot avea complicații dintre cele mai diverse care pot pune în pericol viața fătului și a mamei.

 

Când este prima consultatie de urmărire a sarcinii?
Imediat ce crezi că ești însărcinată sau ai un test de sarcină pozitiv trebuie să ajungi la medicul ginecolog.

 

Care sunt obiectivele monitorizării sarcinii?
Medicul obstetrician trebuie să identifice riscurile potențiale obstetricale, să stabilească întreaga conduită terapeutică, precum și aducerea pe lume a noului născut în cele mai favorabile condiții și cu un scor postnatal favorabil.

 

Cât de des trebuie vizitat medicul pentru urmărirea sarcinii?
În trimestrul I și II (săptămânile 1-28), consultațiile sunt lunare, dacă sarcina nu prezintă probleme; În trimestrul III (săptămânile 29-40), consultațiile au loc de 2 ori pe lună.

 

Ce cuprinde prima consultație?

 • o anamneză cu date importante pentru medic: data ultimei menstruații normale, antecedentele obstetricale, antecedentele personale fiziologice (bolile copilăriei), antecedente personale patologice (diabet zaharat, afecțiuni endocrinologice, hipertensiune arterială, operații sau avorturi spontane), antecedente heredo-colaterale (existența unor boli în familie), date despre condițiile de muncă și trai;
 • examenul clinic general (greutate, înălțime, stare generală)
 • examenul clinic obstetrical
 • examen ecografic (măsoară vârsta gestațională, stabilește localizarea sarcinii și viabilitatea produsului de concepție);
 • medicul va recomanda setul de analize corespunzătoare primului trimestru de sarcină;
 • medicul va face recomandări cu privire la următoarele controale și la conduita pe timpul sarcinii.

 

Care sunt analizele din primul trimestru de sarcină?
Hemoleucogramă completă, glicemie, cuagulogramă, transaminaze hepatice, hepatita B și C, colesterol, trigliceride, calcemie, grupa de sânge și Rh-ul, acid uric, creatinină, uree, sumar de urină, urocultură, test pentru Hiv 1 și 2, RPS, TPHA, secreție vaginală, cultură col uterin. La recomandarea medicului profilul TORCH.

 

Ce cuprind consultațiile din trimestrul II de sarcină?
În cadrul acestor consultații se evaluează evoluția sarcinii, creșterea în greutate, valorile tensiunii arteriale. Se notează data apariției primelor mișcări fetale (data perceperii primelor mișcări de către gravidă). Tot în cadrul acestor consultații se monitorizează bătaile cordului fetal, se măsoară circumferința abdominală.

 

Care sunt analizele și investigațiile din trimestru II de sarcină?
Analize serologice cu interpretare statistică – dublu test de sarcină (între săptamânile 11 – 13), triplu test de sarcină (între săptamânile 16 – 18).

Aceste teste sunt folosite pentru detectarea defectului de tub neural și a anomaliilor genetice. Dacă la dublul test apar modificări, în sensul unui risc crescut pentru malformații fetale, următorul pas este efectuarea unei alte analize genetice care se bazează pe AND-ul fetal în sângele matern.

Tot în trimestrul II, la gravidele cu incompatibilitate în sistem Rh se va recomanda depistarea anticorpilor anti Rh (în săptamâna 16 și 28), analiză ce va fi repetată în trimestrul III. Între săptamânile 20 – 24 de sarcină se recomandă efecturea examenului ecografic de morfologie fetală.

 

Care sunt analizele și investigațiile din trimestru III de sarcină?
Consultațiile prenatale din trimestrul III oferă informații cu privire la evoluția sarcinii, permițând stabilirea prognosticului de naștere și implicit a modalității: naștere naturală sau prin operație cezariană.

 

Ce cuprind consultațiile medicale din trimestrul III?

 • examen clinic general, monitorizarea creșterii în greutate, monitorizarea mișcărilor fetale;
 • examen clinic obstetrical;
 • examen vaginal cu valvele;
 • examen vaginal digital;
 • măsurarea bătăilor cordului fetal;
 • aprecierea mișcărilor active fetale;
 • monitorizarea tonusului uterin.

 

Ce investigații sunt necesare în trimestrul al III-lea de sarcină?

 • examen ecografic, de regulă transabdominal, dar se poate asocia în unele circumstanțe și ecografia endovaginală;
 • morfologia fetală de trimestrul III (între săptamânile 30 – 32), pentru a aprecia creșterea fetală; – analize de sânge de rutină, analize epidemiologice (săptamâna 36);
 • sumar de urină și frotiu citobacteriologic vaginal (săptamâna 36).

 

Orice femeie care vă afla că așteaptă un bebeluș, vă avea întrebări cu privire la alegerea ginecologului care vă urmări sarcina. Acesta vă avea un rol important pe întreaga perioadă, vă urmări sarcina, vă recomanda analizele medicale necesare și vă ține la curent gravida cu privire la starea ei de sănătate și a bebelușului. Recomandăm ca medicul să fie atent, răbdător, calm, cu experiență, așa cum sunt medicii din departamentul obstetrică-ginecologie din cadrul Clinica Domnița Chiajna:

dr. Mihaela Plotogea – Medic Primar Obstetrică-Ginecologie sau

dr. Dorin Blejan – Medic Primar Obstetrică-Ginecologie,

ambii medici cu experiență în monitorizarea sarcinii și naștere.

Află mai multe la telefon: 0770 332 253,  031 9777.