În această toamnă: gripă sau viroză, dar şi COVID-19

Categorisit în:

Atât gripa cât și COVID-19 sunt boli respiratorii contagioase cauzate de virusuri diferite care se răspandesc concomitent în sezonul rece. Iar în acest context, vaccinarea antigripală este mai importantă ca niciodată.

Infecția COVID-19 este cauzată de noul coronavirus (numit SARS-CoV-2), iar gripa este cauzată de infecția cu virusuri gripale. Așa cum se observă și în tabelul de mai jos, ele au multe caracteristici comune şi o simptomatologie asemănătoare, care poate îngreuna diagnosticarea:

 

 

 

 

Simptome

Gripa

COVID – 19

Febră

Da

Da

Frison

Da

Da

Strănut

Da

Nu

Tuse

Da

Da

Nas înfundat

Da

Da

Rinoree (MUCI)

Da

Uneori

Lipsă miros

Nu

Da

Lipsă gust

Nu

Da

Durere în gat

Da

Da

Lăcrimarea ochilor

Da

Nu

Dureri musculare

Da

Da

Dureri de cap

Da

Uneori

Dificultate în respiraţie

Uneori

Da

Scurtarea respiraţiei

Uneori

Da

Febră, tuse, scurtarea respiraţiei

Uneori

Da

Vărsături şi diaree

Nu

Uneori

Diaree

Nu

Uneori

Greată/vărsături

Nu

Uneori

Dureri abdominale

Nu

Uneori

Oboseală

Da

Da

Perioada de incubaţie

1-4 zile

2-14 zile

Durata

5-7 zile

variază de la caz la caz

 

În cazul copiilor, simptomele sunt similare cu cele ale adulților, dar frecvența acestora diferă foarte mult în funcție de vârsta celor mici (conform unui studiu publicat și desfășurat în SUA, la sfârșitul lunii mai 2020)*. Copiii de toate vârstele pot fi infectați cu noul coronavirus, însă par a fi mai puțin afectați decât adulții, conform majorității studiilor puse la dispoziție de majoritatea țărilor, procentul variind în general între 1 şi 6% dintre cazurile confirmate.

Simptomatologia fiind atât de nespecifică, absența sau prezența unui simptom respirator nu infirmă sau confirmă cu certitudine boala. Poate exista infecție cu coronavirus şi numai cu simptome gastrointestinale, cele mai frecvente fiind greața, vărsăturile şi diareea. Aceste aspecte sunt particulare copiilor în comparație cu adultul. Se descriu în literatura medicală şi erupțiile cutanate de tip macule, papule, vezicule sau noduli la nivelul pulpei degetelor, frecvent denumite ”degete covid”, majoritatea acestor leziuni apărând la copii şi tineri.

În cazul copiilor mai mici de 12 luni, studiile sunt limitate, simptomele descrise pot fi similare, în plus se pot adauga alimentarea cu dificultate şi febra de cauză necunoscută. Deoarece unele dintre simptomele gripei şi COVID-19 sunt similare, este dificil să ştim dacă este una sau cealaltă sau dacă nu cumva avem de-a face cu ambele, cele două afecțiuni fiind greu de diferențiat doar pe baza simptomelor. Pentru confirmarea diagnosticului se impune testarea!

În cadrul Clinicii Domnița Chiajna puteți beneficia de:

  • testare rapidă pentru antigenul virusului gripal influenza A si B.
  • testare COVID-19 Antigen PCR RT. Rezultat disponibil în maxim: 24 ore.
  • testare rapidă COVID-19, cu grad mare de sensibilitate. Rezultat disponibil în maxim: 15 minute (disponibilă în curând)

Prezentarea la medic de la apariția primelor semne de boală vă ajută să preveniți numeroase complicații.

Sfaturi pentru părinţi:

  • Portul măştii şi igiena sunt esenţiale.
  • Copilul trebuie izolat la primele semne de boală.
  • Se anunţă medicul de familie, care vă decide care este conduita în acel moment.

 

(Material realizat de dr. Simona Ivanov, Medic de familie în cadrul Clinicii Domnița Chiajna)